Okul kantinlerinin ve son yıllarda hızla artan hizmet özelleştirilmesi kapsamında
dışarıdan yemek hizmeti satın alarak verilen yemekhane hizmetlerinin, öğrencilerin
beslenmesinde önemli rol oynadığı görülmektedir. Özellikle tam gün hizmet veren kreş ve
gündüz bakım evleri, ilköğretim okulları ile yatılı ve pansiyonlu okullar için öğrencilerin
beslenmelerine olumlu katkı sağlayacak toplu beslenme hizmetlerinin kaliteli, yeterli ve
dengeli beslenme ilkelerine uygun yürütülmesi son derece önemlidir.
Kreş ve gündüz bakım evleri ile okullarda yürütülen toplu beslenme hizmeti birçok işlemi
kapsayan karmaşık bir süreçtir. Hizmetin her bir aşaması, ayrı bir önem taşır. Toplu beslenme
hizmetleri, birbirini izleyen ve oldukça geniş kapsamlı süreçlerin yönetim ve denetimini
gerektirir.
Yemek seçiminde menü örüntüsü açısından yemekler birbirini izleyen günler itibariyle de
çeşitlilik göstermeli, sık tekrarlardan kaçınılmalıdır .
• Haftanın aynı günlerine, benzer örüntüdeki menülerin gelmemesine dikkat edilmelidir.
Birinci kap yemekler bütçe ve kuruluşun olanakları dahilinde ve yeterli ve dengeli
beslenme ilkeleri çerçevesinde büyük parça et yemekleri, küçük parça et yemekleri,
köfteler ve etli sebze yemekleri birbirini izleyen günlerde dengeli bir şekilde dağıtılır.
Birinci kap yemeklerden etli sebze yemeklerinin yanına II. kap yemek olarak zeytinyağlı
sebze yemekleri, III. kap olarak da salatalar verilmemelidir.
Etli dolma ve sarmaların yanına II. kap olarak pilav verilmemelidir .
• Etli kuru baklagil yemeklerinin yanında II. kap olarak makarna, börek veya zeytinyağlı
yemekler verilmemelidir .
• Çocukların kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanması bakımından her gün mutlaka bir kalsiyum
kaynağırun (süt ve ürünleri) bulunmasına özen gösterilmelidir .
• Zeytinyağlı yemeklerin yanına III. kap olarak salata verilmemelidir.
Çorbalann yanına komposto, hoşaflar verilmemelidir .
• Pilav, makarna, börek yanına tatlı verilmemelidir.
Çok iyi bir araştırma olnuş. Teşekkür ederim. Bilgilerinizden yararlanacağım.
YanıtlaSil